Heeft je leerling erg veel zenuwen bij het wegrijden tijdens het rijexamen? En is het idee dat het rijexamen in één keer gehaald moet worden voor hem/haar beangstigend? De kans bestaat dat leerlingen die je hier in herkent last hebben van faalangst. We geven je graag wat tips om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.
Goed voorbereid
Motiveer de leerling de verkeersregels nog eens door te nemen zodat deze kennis goed opgefrist is en hij/zij het rijexamen met meer zelfvertrouwen tegemoet kan gaan. Voldoende slapen, vooraf even sporten en goed eten kunnen daarnaast helpen. Wat eten betreft zijn bessen bijvoorbeeld goed. De antioxidanten die hierin zitten onderdrukken de chemische reacties die ontstaan op angstige momenten. Andere voeding die het lichaam tot rust helpt te komen zijn oregano, grapefruits, bananen, appels en rode uien. Vooral veel gezonde voeding dus!
Vooruit kijken
Laat je leerling aan de leuke dingen denken die ze na het stressmoment gaan doen. Door zich op deze gedachte te focussen kunnen ze tot rust komen. Motiveer ze vervolgens echter wel zich volledig te focussen op het examen en een goede afloop.
Je bent niet de enige
Iedereen wil natuurlijk zijn rijopleiding zo snel mogelijk halen. Je kan dan snel zelf de weg op en het is financieel gunstiger. Het is echter geen drama als het niet in één keer lukt. Probeer ze gerust te stellen door ze erop te wijzen dat ze prima zelfstandig kunnen rijden en dat ingrepen de laatste lessen niet voor zijn gekomen.
Mensen met faalangst slagen vaker
Voor mensen met faalangst is het faalangstexamen in het leven geroepen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met faalangst eerder voor hun rijbewijs slagen (60%) dan mensen die het reguliere examen afleggen (49%). Het aangepaste examen duurt wat langer en is iets duurder maar daarvoor krijgt de leerling wel een speciaal opgeleide examinator toegewezen die het niet erg vindt wanneer de leerling een rustmoment nodig heeft.